Župski hodočasnici na zahvalnom nacionalnom hodočašću u Rim
Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 18:14

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_aktualno/rim_01.jpgProšlog tjedna Rimu je hodočastilo preko pet tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske. Naša Biskupija je organizirala tri autobusa među kojima je bilo i petnaestak hodočasnika iz Župa s područja naše Općine. Dubrovačke hodočasnike je predvodio biskup Mate Uzinić, župnik Postranja i Brgata don Robert Čibarić i kapelan sv. Mihajla iz Lapada on Aleksandar Kovačević. Dubrovački hodočasnici u ponedjeljak 5. listopada pohodili su Asiz - mjesto sv. Franje - i u bazilici sv. Marije Anđeoske, zajedno s vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije slavili euharistiju. Propovijedao je dubrovački biskup Mate Uzinić.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_aktualno/rim_01.jpg

Prvi pravi hodočasnički dan u Rimu obilovao je i slavljem sakramenta pomirenja. Mnogi su vjernici potvrdili kako izvori kršćanstva djeluju poticajno i kako pomireni s Bogom žele prolazili mučeničke putove u Vječnome gradu.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_aktualno/rim_01.jpg

U srijedu 7. listopada, hrvatske hodočasnike je na generalnoj audijenciji primio papa Benedikt XVI. Nakon audijencije kod Svetog Oca na trgu sv. Petra u Vatikanu dubrovački hodočasnici su srijedu 7. listopada pohodili još jednu papinsku baziliku – onu sv. Ivana Lateranskog.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_aktualno/rim_01.jpg

U četvrtak 8. studenog okupili su se na grobu sv. Petra u Vatikanu da bi zajedno sa svojim pastirima obnovili svoju vjeru i zahvalili papi Benediktu XVI. za njegov prošlogodišnji posjet Hrvatskoj.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_aktualno/rim_01.jpg

Posljednjeg dana njihovog boravka u Italiji u petak 9. studenog posjetili su katakombe sv. Kalista gdje im je vodič bio salezijanac don Mato Tomas. Katakombe sv. Kalista spadaju među najveće i najveličanstvenije od 60 katakombi u okolici Rima, protežu se na četiri podzemna kata u duljini od 23 kilometra, nastale su polovicom drugog stoljeća, a u njima je sahranjeno preko 500 000 kršćana i 16 papa.
Zatim su pohodili svetište u Loretu, gdje se, prema tradiciji, nalazi kuća Nazaretske obitelji i tu slavili euharistiju.

Vraćajući se u Dubrovnik hodočasnici su se zaustavili u hrvatskom Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu gdje je euharistiju predslavio dubrovački biskup Mate Uzinić.


 
Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
 http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
ŽU-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.