Bratstvo Sv.Ilara „Mala braća“ - In Memoriam Bruno S.Grill
Ponedjeljak, 10 Prosinac 2012 19:08

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_razno/bruno_grill1.jpgDana 11. listopada 2012. preminuo je naš dragi brat akademik Bruno Stane  Grill  u osamdeset šestoj  godini života.  Bio je priznati  kipar, slikar i grafičar, zaljubljenik u glazbu.  Bruno Stane Grill rodio se  9. srpnja  1927. u Mlinima. Tu pohađa osnovnu školu a  potom nastavlja školovanje u  Gimnaziji u Dubrovniku. Početak Drugog svjetskog rata  prekida njegovo školovanje  te tada slijedi razdoblje njegova života odvojenog od obitelji.  Za vrijeme boravka u Zagrebu završava Školu Primijenjene umjetnosti  želi upisati studij na  Akademiji likovnih umjetnosti,  ali biva odbijen radi  konkurentnosti.  Njegov  težak, ali  uspješan put  vodi dalje prema Njemačkoj.

U Dusseldorfu  1958. godine počinje studij  na Državnoj  umjetničkoj akademiji  gdje i diplomira kiparstvo 1964. godine kao majstor đak u klasi prof. Zoltana Szekessya. Bruno Stane Grill  ostaje živjeti i umjetnički djelovati  u Erkrathu pored  Dusseldorfa gdje je 33 godine  radio i  kao  profesor.  Bio je član udruge likovnih umjetnika Malkasten Dusseldorf i HDLU Dubrovnik, predsjednik Fondacije za dodjelu nagrade za vrhunske dosege u interpretaciji  Držičevih likova.

Ostavio je naš akademik  nebrojena umjetnička djela,skulpture, poprsja, akvarele kroz koje vidimo s koliko je kreativne energije i neopisivom predanošću  prilazio radu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.
Nažalost u svom kraju  nije  bio vrednovan  ni priznat  kako i koliko  je to bio u Njemačko.  Nažalost  nije bio  ni dovoljno prisutan na domaćoj dubrovačkoj  umjetničkoj sceni.

Bruno  je za vrijeme i nakon Domovinskog rata pomogao svoju Župu i Grad  okupivši umjetnike Dusseldorfa u udrugu „Umjetnici Dusseldorfa pomažu Dubrovnik“ .  Zaslužan je i za obnovu  spomeničke baštine (Amerlingova fontana na Gunduličevoj poljani, oluci na starim krovovima,  crkvice Sv.Nikole u Solinama…) Hvala mu.

Bruno Stane Grill bio je zaljubljenik u svoj zavičaj, svoje Mline, Međine gdje je svake godine provodio onoliko vremena koliko su njegove obveze dozvoljavale.  Bilo nam je izrazito drago sresti ga, popričati, nasmijati se.  Naš zadnji susret bio je u prosincu 2008. Nažalost u veljači  2009. godine dolazi vijest da je Bruno imao teški  moždani udar te da je hospitaliziran  u Sveučilišnoj bolnici u Dusseldorfu.  Nakon oporavka ostaje trajno oduzet u invalidskim kolicima ali s jakom željom da dođe u svoje Mline. Na žalost ta želja nije ostvarena, tu prestaje onaj težak ali uspješan put našeg dragog Bruna;  brata, prijatelja, susjeda.

Sjećanje na njegov  veseo duh, prodoran pogled, ozareno lice ostat će zadugo.  Trajno je sjećanje ostavio nama Bruno  oslikavši  zidove kapelice u crkvi Sv. Ilara. I opet mu hvala.

Urnu s posmrtnim ostacima našeg brata Bruna Stane Grill  s Dusseldorfskog  su groblja ispratili obitelj, prijatelji, umjetnici.  Oprostili su se s njim uz  zvukove klavira i pjesmu baš kako je to Bruno volio  16. studenoga 2012. godine.   Istog dana služena je bratska  misa zadušnica u crkvi Sv. Ilara.
Posljednji ispraćaj urne s posmrtnim ostacima  bit će upriličen i u Mlinima a  o vremenu  ćete biti obaviješteni .

Počivao u miru Božjem 

Bratstvo  Sv. Ilara „Mala braća“
Mlini, prosinac 2012.

 


 

 
Trenutno aktivnih Gostiju: 2 

Libertas - vozni red

Prostorni plan

Web adresar

Institucije - Ustanove

Udruge građana
Športski klubovi

Stranice o Župi dubrovačkoj

NAJČITANIJE VIJESTI 50 dana
Google
Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
 http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
ŽU-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.