DU.VJESNIK; Trgovački centar i podzemna garaža
Srijeda, 20 Lipanj 2012 15:35

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_gospodarstvo/orlando120112.jpgOpćina Župa dubrovačka dobila je suglasnost Ministarstva na konačni prijedlog ciljanih Izmjena i dopuna prostornog plana. Postupak koji je započet u siječnju ove godine trebao bi do kraja mjeseca pred Općinsko vijeće koje će donijeti odluku o donošenju ciljanih Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine. Prihvaćanje Općinskog vijeća preduvjet je donošenju jednog broja urbanističkih planova uređenja koji su u izradi. Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prostornog uređenja Općine Župa dubrovačka Ksenija Šiša potvrdila je kako je za Župu ugovoreno ukupno 12 urbanističkih planova uređenja. No, u visokom su stupnju razrade Pastoralni centar, Srebreno I., Srebreno II., Blato i Plat. Za pet spomenutih UPU-a provedene su javne rasprave, a za Blato, Srebreno I. i Srebreno II. provedene su i ponovljene javne rasprave te su napravljeni konačni prijedlozi.

 

Uz izgradnju novog Hotela Orlando u Srebrenom će se izgradit i trgovački centar te podzemna garaža. Oni su pripremljeni za slanje Županijskom zavodu za prostorno uređenje kako bi dobili suglasnost. Zatim, jedan dio njih treba dobiti i suglasnost župana Nikole Dobroslavića, a jedan dio treba dobiti i suglasnost Ministarstva - objasnila je Šiša. Nakon toga otvara se mogućnost ishođenja dozvola za cijeli niz objekata i infrastrukture.

Prvi od pet navedenih UPU-a koji će dobiti suglasnost je Pastoralni centar jer nije imao ponovljenu javnu raspravu pa je konačni prijedlog njegove izgradnje već poslan u Županijski zavod za prostorno uređenje. Pastoralni centar koji bi se trebao izgraditi kod zaštićenog ljetnikovca Toreta obuhvaća i zonu sportsko-rekreacijske namjene unutar koje se planira izgradnja manje sportske dvorane i plivališta. Uz crkvu planira se i izgradnja osnovne škole uz manje smještajne kapacitete za svećenike i učitelje. Također, tu je i plan izgradnje trga i parkinga.

U samom centru Župe uz površine mješovite namjene UPU Srebreno I. obuhvaća i izgradnju trgovačkog centra u sklopu kojeg će biti izgrađena i podzemna garaža. Također, obuhvaća i izgradnju novog Hotela Orlando i rekonstrukciju lokalne luke. Plan je još predvidio uređenje šetnice uz more i parka Puntižela, potvrdila nam je Šiša. Što se tiče UPU-a Plat, iz Odsjeka za zaštitu okoliša i prostornog uređenja kažu kako se on prvenstveno odnosi na rekonstrukciju zone u kojoj se nalaze hoteli Plat.

„Kad su ti hoteli izgrađeni, zadovoljavali su kriterije za kategorizaciju koji su tada bili na snazi. Bit će ih nužno rekonstruirati kako bismo podigli njihovu kvalitetu“, kazala je Šiša te istaknula kako bi po UPU-u Plat 70 posto smještaja trebalo biti u hotelima, a 30 posto u vilama. Kompleks Kupara još se ne nalazi u onim urbanističkim planovima uređenja koji su u visokoj razradi jer je za njih tek provedena prethodna rasprava nakon koje bi trebao uslijediti prijedlog plana pa zatim javna rasprava, potom nacrt konačnog prijedloga, konačni prijedlog i tek onda bi išli na prihvaćanje u Ministarstvo i Županijski zavod za prostorno uređenje.

„To su zaista dugotrajne procedure koje otvaraju puno pitanja. Skupa sa stručnim izrađivačem planova tvrtkom Institut IGH d.d. Općina se zaista trudila da korektno odradi sve zatražene zahtjeve i procedure. Voljela bih kada bi se javnost više uključila u javne rasprave jer to je bitan dio planiranja“, zaključila je Šiša.

Ana Pavlović / Dubrovački vjesnik


 

 

 

Libertas - vozni red

Prostorni plan

Web adresar

Institucije - Ustanove

Udruge građana
Športski klubovi

Stranice o Župi dubrovačkoj

NAJČITANIJE VIJESTI 50 dana
Google
Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
 http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
ŽU-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.