DNEVNIK.hr: Kazna kroz poreze (VIDEO)
Utorak, 10 Siječanj 2012 11:07

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_mediji/nardelli-dnevnikhr.jpgSve Vlade do sada uglavnom su govorile o potrebi povećanja turističkih kapaciteta, a to se očekivalo i od provedenih privatizacija brojnih hotela.To se ipak nije dogodilo. Mnogi od njih nakon prodaje ostali su devastirani i neobnovljeni, no u Ministarstvu turizma vide način kako natjerati nove vlasnike da hotele napokon stave u funkciju. U Ministarstvu turizma rješenje vide u uvođenju ekstra poreza kako bi se na taj način pokušale ispraviti sve greške koje je u privatizaciji počinio bivši Fond za privatizaciju. Danas je to Agencija za upravljanje državnom imovinom.Dakle oporezovalo bi se sve vlasnike hotela i turističkih objekata koji svoje objekte nisu stavili u funkciju, a da za to nije bilo zapreke.

Hoteli Srebreno u Župi dubrovačkoj prodani su prije 7 godina grupaciji Anđelka Leke. Unatoč preuzetoj obvezi u obnovu još nije uložena ni kuna. Vlasnik se žalio na neriješene imovinsko-pravne odnose, no u općini misle drugačije. 'Bilo je tu manevra i bilo je mjesta da se barem dio tih objekata privede svrsi bilo u smislu smještajnih jedinica ili ugostiteljstva. Nažalost to nije napravljeno', ističe Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa Dubrovačka.


Nepoštivanje ugovorenih obveza

Devastirani godinama stoje i privatizirani hoteli u Primoštenu, Haludovo na otoku Krku, dubrovački Belvedere. Vlasnike bi to sada moglo stajati, najavljuju u ministarstvu turizma. 'Ako su preuzete obveze ispunjene a još uvijek nema investicije nema obnove i objekti nisu stavljeni u funkciju naravno postoje drugi mehanizmi koji se mogu pokrenuti. Naprimjer porez na imovinu koja nije stavljena u funkciju', kaže Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma.

Na nepoštivanje ugovorenih obveza bivši Fond za privatizaciju koji je hotele i prodavao, nikada nije reagirao. Zašto, pita se i predstavnik sindikata koji je u njemu sjedio. 'Institucije kojima je zadaća zaštititi zakonitost i reagirati na uočene nepravilnosti također nisu radile svoj posao', kaže Ozren Matijašević.

Državna revizija upozoravala je na nepravilnosti. Za državno odvjetništvo uglavnom nije bilo kaznene odgovornosti jer je i Fond novim vlasnicima djelomično vezao ruke nerješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. 'Ministarstvo i Vlada stoje i otvorenih su vrata prema svim investitorima koji imaju problema u obnovi objekata tj. s njihovim stavljanjem u funkciju', ističe Valjalo.

Planira se prodaja i preostalih 16 hotela u vlasništvu države, no tek nakon analize stanja i restrukturiranja kako bi se izbjeglo ponavljanje ovakvih prizora nakon privatizacije. Prodaje preostalih hotela u državnom vlasništvu neće biti još najmanje dvije do tri godine tvrde u ministarstvu turizma. Rekli su mi da se već krenulo u analizu njihovih stanja, a prodaje neće biti dok oni ne stanu na vlastite noge što bi im onda naravno podiglo i cijenu na tržištu. Također u ovom slučaju vrijeme krize nije procijenjeno kao pogodno za privatizaciju hotela.

preuzeto sa NOVA TV - DNEVNIK.hr


 

 

 

Libertas - vozni red

Prostorni plan

Web adresar

Institucije - Ustanove

Udruge građana
Športski klubovi

Stranice o Župi dubrovačkoj

NAJČITANIJE VIJESTI 50 dana
Google
Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
 http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
ŽU-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.