Paulina Klokoč iz Petrače dobitnica je najveće nagrade ovogodišnjeg natjecanje za najbolju kontonjatu kojeg u sklopu Slatkog tjedana ususret Božiću, na radost svih stanovnika naše Županije već drugu godinu po redu, organizira dubrovačka Udruga DEŠA. Gospođa Paulina je Zlatnu plaketu podijelila s tvrtkom Dubrovačka kuća d.o.o., Dubrovnik, Udrugom DEŠA – Dubrovnik. Još jedna nagrada s ovogodišnjeg sltkog tjedna stiže u Župu, a dobitnica je Mirjana Handabaka joja je nagrađena Brončanom plaketom za bruštulane mjendule. Ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka pod predsjedanjem prof. kulinarstva Josipa Žuvele, imali su slatki, ali težak zadak izabrati najbolje od izvrsnih delicija koje su stigle na ocjenjivanje iz različitih krajeva naše Županije. U kategoriji kontonjate bilo je 22 različita proizvoda, u kategoriji mantale 14, a u kategoriji bruštulanih mjendula 13.

Tijekom cijelog tjedna, od 10. do 14.12. mogle su se namirisati vidjeti i kušati delicije cijelog područja Dubrovačko – neretvanske županije. Građanke i građani mogli su i sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti ove božićne delicije, uz pomoć vrijednih žena udruge DEŠA, Dubrovačke kuće i udruge Liga protiv raka iz Vele Luke.

Udruga DEŠA, u suradnji sa Dubrovačkom kućom, pokazala je kako se prave kontonjata, mantala, arancini, bruštulani mjenduli i džem od dubrovačke ljute naranče dok su Veloluške pokazale kako se na otoku Korčuli prave hrostule, pršurate (prikle), lumblija i utopljenici.
|