Ispis E-mail
Nedjelja, 03 Travanj 2011 01:00
4. korizmena nedjeljaFigurativno govore?i, svaki se ?ovjek ra?a slijep, me?utim, sakramentom krštenja se lije?i duhovna sljepo?a i otvaraju se beskrajni horizonti prema neopisivoj ljepoti koju Bog prua ?ovjeku. Otkriti tu veli?anstvenu ljepotu i smisao vlastitog krštenja, kojim se, pripomenimo, postaje Boje dijete te time i brat ili sestra drugima, od neupitne je vanosti, napose u današnjem svijetu i vremenu kada mnogi, zaboravljaju?i na otajstvo sakramenta krštenja koje su primili, ive u mraku vlastite duhovne sljepo?e. Naime, mnogi se ponašaju i ive poput farizeja, zatvoreni u upitnu sigurnost samodostatnosti koja vodi u slijepu ulicu vlastita ivota. Tragedija takvog na?ina ivota biva još i ve?a kada takvi svoju duhovnu sljepo?u, raznorodnim predrasudama, name?u drugima koji nastoje ivjeti kao prosvijetljeni svjetlom svog krš?anskog poziva.

?ak se ?esto zna ?uti prigovor i na samoga Boga da je slijep na sva zla i nepravde koje se doga?aju u našem svijetu i pred našim o?ima. No, Bog itekako sve vidi i, upravo stoga, neprestano poziva ?ovjeka na obra?enje od zloga prema dobrome, pokazuju?i mu put preko Svoje Rije?i - Isusa Krista, kojim moe izi?i iz sljepo?e i mraka vlastita srca i zakora?iti u svjetlo ivota. Ali tko to danas sluša Boju Rije? i nastoji ivjeti po njoj?!  Iznena?uje ?injenica koliki ne ele i ne trude se izi?i iz mraka srca da bi ivjeli stvarnu ljepotu vjere u Isusa Krista. Isus Krist nam otkriva Boga kao milosrdnog Oca koji s velikom brinoš?u i arom ide ususret svakome - zar Isus nije samoinicijativno izišao ususret slijepcu i vratio mu vid? Me?utim, uvijek je pitanje s kakvom spremnoš?u ?ovjek dopušta Bogu da u?e u njegov ivot. Naime, ono što je presudno za uspješan susret Boga i ?ovjeka jest otvorenost ?ovjekove vjere prema Bogu. Zbog toga je vano ponovno otkriti smisao prave i istinske vjere koja ne poznaje sumnji?avost prema Bogu i prema onima koji djeluju u Boje ime. U ravnodušnosti - najve?em neprijateljskom stavu današnjeg ?ovjeka prema vjeri u Boga, se o?ituje sva tragedija ljudske sljepo?e. Mnogi, naalost, niti ne uo?avaju njezinu tihu prisutnost, a upravo ona ih ?ini prebrzima u osu?ivanju i obezvrje?ivanju onih koji su, poput slijepca iz Evan?elja, progledali. Nasuprot ravnodušnosti je jedini pravi put za ozdravljenje od duhovne sljepo?e - Isus Krist - Svjetlo naroda.

4. korizmena nedjelja

Evan?elje po Ivanu 9, 1.6-9.13-17.34-38

Prolaze?i ugleda ?ovjeka slijepa od ro?enja. To rekavši, pljune na zemlju i od pljuva?ke na?ini kal pa mu kalom premaza o?i. I re?e mu: "Idi, operi se u kupalištu Siloamu!" - što zna?i "Poslanik." Onaj ode, umije se pa se vrati gledaju?i. Susjedi i oni koji su ga prije vi?ali kao prosjaka govorili su: "Nije li to onaj koji je sjedio i prosio?" Jedni su govorili: "On je." Drugi opet: "Nije, nego mu je sli?an." On je sam tvrdio: "Da, ja sam!" Tada odvedoše toga bivšeg slijepca farizejima. A toga dana kad Isus na?ini kal i otvori njegove o?i, bijaše subota. Farizeji ga po?eše iznova ispitivati kako je progledao. On im re?e: "Stavio mi kal na o?i i ja se oprah - i evo vidim." Nato neki izme?u farizeja rekoše: "Nije taj ?ovjek od Boga: ne pazi na subotu." Drugi su pak govorili: "A kako bi jedan grešnik mogao ?initi takva znamenja?" I nastade me?u njima podvojenost. Zatim ponovno upitaju slijepca: "A što ti kaeš o njemu? Otvorio ti je o?i!" On odgovori: "Prorok je!" Odgovore mu: "Sav si se u grijesima rodio, i ti nas da u?iš?" i izbaciše ga. Do?uo Isus da su onoga izbacili pa ga na?e i re?e mu: "Ti vjeruješ u Sina ?ovje?jega?" On odgovori: "A tko je taj, Gospodine, da vjerujem u njega?" Re?e mu Isus: "Vidio si ga! To je onaj koji govori s tobom!" A on re?e: "Vjerujem, Gospodine!" I baci se ni?ice preda nj.

http://www.zupcica.hr/images/slike/kolumne/kolumne.jpg

http://www.zupcica.hr/images/slike/kolumne/don_robert.jpg

RAZMATRANJA

Don Robert ?ibari?

ARHIVA KOLUMNI

RAZMATRANJA - Don Robert ?ibari?; In memoriam Made eravica

Vratiti ivu vjeru kr?ana u to da Uskrsli ivi u nama

Doga?aju li nam se i danas kao i u Isusovo doba nepravedne osude

Svaki odabir u ivotu nosi sa sobom svoje posljedice

Tko danas slua Boju Rije? i nastoji ivjeti po njoj ?!

Svaki je ?ovjek pozvan ivjeti zajednitvo ivota u ljubavi prema Bogu i blinjemu

Vrijeme za vlastito obra?enje srca i due

Korizma -vrijeme probu?ivanja svijesti o vlastitoj grijenosti

Teimo Boijem kraljevstvu ive?i ispravno, hodaju?i uspravno

Zar se ljubav iskazuje tek jedan dan u godini ?

ivjeti prema Bojim zapovijedima

Preuzimanje osobne odgovornosti za dobro u svijetu

Podsjetnik da Bog brine o svima nama

Tre?a Nedjelja kroz godinu

Slijedimo Isusa!

Dajemo li sebi istinsku priliku za osluhnuti i doivjeti pravi duh Boi?a?

Boi? - poziv za vra?anje na pravi put prema Isusu

Zato ?ovje?anstvo do dana dananjeg jo nije shvatilo poruku Isusova ro?enja?

Prilika za ponovno otkrivanje pravog smisla proslave Boi?a

Poziv na duboko promiljanje vlastita ivota

Zato je i dan danas ?ovjek ?ovjeku vuk?

Prihva?amo li ?injenicu da smo ovdje samo u prolazu?

Prepoznati u svakoj osobi istinskog brata i sestru je smisao Isusova poslanja

U susret svetkovini Svih svetih i Dunog dana

Pred Boje lice bez glume i maske

Biljeka uz otvaranje II. vatikanskog koncila i na blaenog papu Ivana 23. Dobroga pape

Stalna ?udesa Boje ljubavi u ivotu blaene Marije Petkovi?

Uskrs

esta nedjelja korizme

Peta nedjelja korizme

?etvrta nedjelja korizme

Tre?a nedjelja korizme

Druga nedjelja korizme

Prva nedjelja korizme

Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
U-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.