Ispis E-mail
Nedjelja, 02 Siječanj 2011 01:00

http://www.zupcica.hr/images/slike/kolumne/razmatranja-v.jpg

Boi? - poziv za vra?anje na pravi put prema Isusu

Druga nedjelja po Boi?u
Evan?elje po Ivanu 1,1-18.

U po?etku bijaše Rije? i Rije? bijaše u Boga i Rije? bijaše Bog. Ona bijaše u po?etku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše ivot i ivot bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Bi ?ovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On do?e kao svjedok da posvjedo?i za Svjetlo da svi vjeruju po njemu.Ne bijaše on Svjetlo, nego - da posvjedo?i za Svjetlo. Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog ?ovjeka do?e na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima do?e i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade mo? da postanu djeca Boja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su ro?eni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muevlje, nego - od Boga. I Rije? tijelom postade i nastani se me?u nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinoro?enac od Oca - pun milosti i istine. Ivan svjedo?i za njega. Vi?e: "To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!" Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinoro?enac - Bog - koji je u krilu O?evu, on ga obznani.

Predboi?ni dani pa i sam Boi? su iza nas. Da li su s time iza nas i motiviranost za dobre i plemenite inicijative i djela na koja smo mnogi bili potaknuti tijekom tih dana? Naj?eš?e u duhu ohrabrenja i poticaja ?ujemo misao da treba gledati u budu?nost. No ta ista misao nije samo odjek nade, nego bi tako?er trebala biti i poticaj na razmišljanje i donošenje svjesne odluke o tome na kakvim temeljima smo premni nakon ovih svetih boi?nih dana izgra?ivati budu?nost, odluke o tome koliko ?emo ubudu?e biti nadahnuti plemenitim mislima i nakanama boi?nog ugo?aja i zaista voljni uskladiti naše misli, rije?i i djela u jednu predivnu altruisti?ku harmoniju ivljenja. Prisjetimo se, s posebnim naglaskom na našu mlade, s kakvim raspoloenjem duha, uma i srca smo proslavili Boi?. Da li nam je blagdan bio izgovor za proslaviti tu svetu i tihu no? na neprimjeren i bu?an na?in, ili smo osjetili pravu sve?anost trenutka i u skladu s time proslavili ro?enje Boga? Svaki stranac koji se ovih boi?nih dana na?e me?u našim narodom se neminovno divi ljepotama boi?nih obi?aja koje je iznjedrila iva vjera duše hrvatskog ?ovjeka. A ?ini mi se da mi danas olako prelazimo preko ove neprocjenjive duhovne baštine, da ju zatomljujemo bukom. Moda je to samo moj dojam da nedostaje tišine u kojoj moemo osluhnuti i doku?iti onu pravu Rije? koja je Tijelom postala i koja je oblikovala neprocjenjivo bogatstvo tradicije i obi?aja cijelog hrvatskog naroda. Moda moje opservacije nisu nešto s ?ime ?ete se sloiti, ali dajemo li sebi istinsku priliku za osluhnuti i doivjeti pravi duh Boi?a? Je li naše pjevanje slavljenje Gospoda ili svjetovnih neumjerenosti? Evan?elist Ivan uvodom u svoje, po mnogima najljepše, Evan?elje Svetoga Pisma upu?uje na jasne poteško?e i prepreke koje ?ovje?anstvo postavlja sebi u odnosu prema Bogu koji se iz i zbog svoje Ljubavi utjelovio za ?ovjeka. Zapitajmo se, naprimjer, koliko Rije? - Isus Krist oblikuje dušu i ?ovještvo nas danas. Kakvim se rije?ima sluimo: jesu li to lijepe rije?i kroz koje se nazire svjetlo istine i govorenja o drugima s punim poštovanjem, ili su to rije?i klevetni?kog ogovaranja kojima se nastoji zatamniti ivot drugih? Preispitajmo se svi ponaosob odnosi li se i na naše ponašanje alosna Ivanova konstatacija: K svojima do?e i njegovi ga ne primiše. Preispitajmo se zaboravljamo li prihvatiti istinu utjelovljenja Sina Bojega koju je objavio svojim ro?enjem da su svi ljudi u odnosu prema Bogu njegovi sinovi i k?eri, a da su me?usobno bra?a i sestre. Bog u ro?enju svoga Sina ljubi svako ljudsko bi?e. Ima li ve?e objave istine o dostojanstvu svakoga ?ovjeka od ove? Svi moemo pogriješiti i griješimo, no moemo se i vratiti na pravi put i zapo?eti graditi ivot s entuzijazmom, odnosno, prihva?aju?i prisutnost samoga Boga u našem ivotu i srcu, i kroz Njegovu Rije?, u jedinstvu s Njime, otkrivati i sigurnim korakom kora?ati smisao našeg postojanja na ovome svijetu, širiti radost i ljubav, a ne tugu i bol. Koja je, dakle, tvoja odluka: primaš li Boga u svoj ivot, ili ne?

Komentari kolumne na upskom forumu

ARHIVA KOLUMNI

U susret svetkovini Svih svetih i Dušnog dana

Pred Boje lice bez glume i maske

Stalna ?udesa Boje ljubavi  u ivotu blaene Marije Petkovi?

Uskrs

Cvjetnica ili nedjelja Muke Gospodnje

http://www.zupcica.hr/images/slike/kolumne/kolumne.jpg

http://www.zupcica.hr/images/slike/kolumne/don_robert.jpg

RAZMATRANJA

Don Robert ?ibari?

ARHIVA KOLUMNI

RAZMATRANJA - Don Robert ?ibari?; In memoriam Made eravica

Vratiti ivu vjeru kr?ana u to da Uskrsli ivi u nama

Doga?aju li nam se i danas kao i u Isusovo doba nepravedne osude

Svaki odabir u ivotu nosi sa sobom svoje posljedice

Tko danas slua Boju Rije? i nastoji ivjeti po njoj ?!

Svaki je ?ovjek pozvan ivjeti zajednitvo ivota u ljubavi prema Bogu i blinjemu

Vrijeme za vlastito obra?enje srca i due

Korizma -vrijeme probu?ivanja svijesti o vlastitoj grijenosti

Teimo Boijem kraljevstvu ive?i ispravno, hodaju?i uspravno

Zar se ljubav iskazuje tek jedan dan u godini ?

ivjeti prema Bojim zapovijedima

Preuzimanje osobne odgovornosti za dobro u svijetu

Podsjetnik da Bog brine o svima nama

Tre?a Nedjelja kroz godinu

Slijedimo Isusa!

Dajemo li sebi istinsku priliku za osluhnuti i doivjeti pravi duh Boi?a?

Boi? - poziv za vra?anje na pravi put prema Isusu

Zato ?ovje?anstvo do dana dananjeg jo nije shvatilo poruku Isusova ro?enja?

Prilika za ponovno otkrivanje pravog smisla proslave Boi?a

Poziv na duboko promiljanje vlastita ivota

Zato je i dan danas ?ovjek ?ovjeku vuk?

Prihva?amo li ?injenicu da smo ovdje samo u prolazu?

Prepoznati u svakoj osobi istinskog brata i sestru je smisao Isusova poslanja

U susret svetkovini Svih svetih i Dunog dana

Pred Boje lice bez glume i maske

Biljeka uz otvaranje II. vatikanskog koncila i na blaenog papu Ivana 23. Dobroga pape

Stalna ?udesa Boje ljubavi u ivotu blaene Marije Petkovi?

Uskrs

esta nedjelja korizme

Peta nedjelja korizme

?etvrta nedjelja korizme

Tre?a nedjelja korizme

Druga nedjelja korizme

Prva nedjelja korizme

Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
U-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.