?ir Brgatom Gornjim s njihovim bo?arima
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2008 01:00
Brgat Gornji Velika festa trajala je cijeli prošli vikend (kraj srpnja, po?etak lipnja) na Brgatu Gornjem! Razloga za slavlje bilo je i previše. Izme?u mnogih, najve?i je svakako kako je njihov bo?arski klub ove godine dobitnik godišnje nagrade Op?ine upa dubrova?ka. Veliko slavlje je po?elo prošle subote, kada je svojih trideset godina postojanja slavio Bo?arski klub! Po tradiciji, sve je po?elo Svetom misom u mjesnoj crkvi zaštitnice mjesta Svete Ane, nastavilo se polaganjem vijenca za sve pokojne bo?are, ali i ostale mještane, te velikim turnirom popodne u njihovom Bo?arskom domu.
Po?eo je ve? koji dan prije, pripremama terena i svega što treba. Sreo sam ve? tada predsjednika kluba Antuna Knega, znamo ga jako dobro s tehni?kih pregleda naših vozila dole u ?iba?i. S njim je tada bio i tajnik kluba Ivica Vojvodi?, kao i jedan od najstarijih ?lanova kluba, ali i po mnogo ?emu moda i najzanimljivija osoba Brgata Gornjeg, Zvonimir Baši?! Puno tog bi se o Zvonku moglo napisati, tek ukratko da voli ptice i golubove, ima ?ak i nekoliko vukovarskih golubica, „A da to vidiš!“, kae mi, te kako je ve? 37 godina zvonar Crkve Svete Ane. Za to je dobio i pohvalu našeg Biskupa. „Ne ja! Ja i moja ena Luce!“ pojašnjava mi. Istina, sad elektrika radi svoje, ali to?no u podne Zvonko redovno svrati do Sv. Ane za uvjerit se zvone li zvona.  
Njih tri obavljali su zadnje pripreme za ovaj veliki dan, kada je njihov klub, koji ina?e okuplja oko 40 ?lanova, a u stvari cijelo mjesto se vrti oko kluba, slavio svoju veliku godišnjicu. Pri?aju mi kako je Bo?arski klub osnovan 28. velja?e davne 1978. godine, kako je klub inicijator svega vezanog i za napredak i doga?anja u mjestu, samim tim i za razvoj, te kako su ve? prije rata uredili ovu dvoranu, u ratu uništenu i oplja?kanu, kao i cijelo njihovo mjesto. Sve su obnovili, i mjesto i dvoranu koja je okupljalište svih mještana, ?ak su obnovili i igralište za djecu ispred škole, u koju danas ide tek 18 u?enika. Klub sad igra u Prvoj upanijskoj ligi, te je po svemu simbol Brgata Gornjeg.
Na turniru je sudjelovalo šest ekipa, svi iz upe dubrova?ke, okupilo se sve što ima veze sa bo?ama, sa svih strana, veselo i uz pjesmu, a pobijedili su naravno Brga?ani. Jedna od dvije njihove ekipe. Nave?er se slavilo u restoranu Portun, Krista Kristovi?a. Tamo nema koga nije bilo, svi koji imalo dre do sebe, od op?inskih ?elnika, mnogih sponzora, bo?ara iz mnogih ekipa, do ostalih prijatelja Bo?arskog kluba Gornji Brgat! Naglašavaju mi „Spomeni Ivu Kneza, on je naš upski zet koji vazda pomae!“ Slavila se godišnjica, ali slavila se i nagrada, priznanje koje je na Dan Op?ine, u ponedjeljak, 26. svibnja ispred svih brgatskih bo?ara, uz znane uzvanike i mdije, primio Antun Knego, uz ugodne rije?i zahvale svima, ali posebno onima koji su ih i predloili za ovu nagradu, njihovim prijateljima, bo?arima Brgata Donjeg!

Brgat Gornji

Koji dan iza, iz jutra, navratim još jednom do Brgata Gornjeg. Nakon što su feste prošle. Mirno, prazno, nigdje nikoga. ?eka me Ivica Vojvodi?, tajnik kluba, ivi u središtu i bez njega o ovom mjestu nema pri?e. Šetamo u ?iru i pri?amo o onima koje iz ovog mjesta svi znaju, o Antunu Vojvodi?u i njegovim ponijima koje sve više djece iz Grada navra?a jahati, o Pasku Nadramiji i njegovim bijelim golubicama bez kojih je festa Svetog Vlaha nezamisliva. Sre?emo i baku Franicu, najstariju ?lanicu Kluba, „Pla?am ?lanarinu od prvog dana!“ kae mi. Tu je i Zvonko, zvonar crkve, pokazuje mi neobnovljene ku?e srušene u zadnjem ratu, kae kako je Švicarska vlada zapo?ela obnovu na sva zvona, ali stala i nestala. A obnova nije završena, puno je ku?a još razrušenih. Ispred škole, Podru?na za prva ?etiri razreda OŠ upe dubrova?ke, sre?em klince Brgata Gornjeg, njih 18, jutarnja smjena u?iteljica Renata Pavlin, prvaši tek njih dva, Luka Kralji? i Luka Bevanda, te ?etvrtaši njih pet, Romana i Tihana Balarin, Petar Kralji?, Ivan Kristovi? i Vlaho Vojvodi?. Popodne u?iteljica Nina Lujo i sedam drugaša, Mario i Lucija Ba?i?, Miho Kralji?, Mateja Knego, Dominik Krmek, Marina Mihajlovi? i Marija Asanovi?, te tre?aši Pero i Antonela Asanovi?, Danijela Mihajlovi? i Petra Knego. Slikam ih na igralištu, klinci igraju nogomet, kau kako ?e „Bo?ari kad narastu, jer to igraju stariji!“ Oni su budu?nost malog mjesta velikog srca! Brgata Gornjeg o kojem pri?a nema kraja….

Brgat Gornji

Tekst i slike - Boris Njavro

Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
U-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.