|
Ponedjeljak, 19 Rujan 2011 09:35 |
|
U organizaciji International Association of Handicapped Divers Adriatic u Mlinima, ?e se od 18. do 23. rujna 2011. odrati me?unarodni ronila?ki kamp s glavnim ciljem edukacije CMAS instruktora za rad s osobama s invaliditetom. Ronioci u upi dubrova?koj borave u organizaciji ronila?kog centra Dubrovnik-diving Aquarius, a tijekom edukacije biti ?e smjeteni kod iznajmljiva?a u privatnom smjetaju. Ronjenje je predvi?eno na lokacijama u upskom zaljevu, Cavtatskom i Dubrova?kom akvatoriju, te ako vrijeme dozvoli kod Elafita. Program kolovanja ronilaca s invaliditetom u potpunosti je osmiljen od strane IAHD-Adriatic i ?lanova RK Geronimo, a princip da se osoba s invaliditetom u potpunosti osposobi za samostalno ronjenje jo uvijek je jedinstven u svijetu.
Na kampu ?e sudjelovati 20-tak ronilaca iz Slovenije, Hrvatske i Rusije, od toga 7 ronilaca s invaliditetom, od kojih su troje ?lanovi RK Geronimo. RK Geronimo je ?lan me?unarodne organizacije International Association of Handicapped Divers Adriatic (IAHD Adriatic), koju uz nas ?ine Plivalni klub Slovenske Konjice iz Slovenije i jedan je od dobitnika ovogodinje Nagrade Zaklade Erste za drutvenu integraciju, za svoj program ronjenja za osobe s invaliditetom. U suradnji s IAHD Adriatic, od 2004. organizira besplatne te?ajeve ronjenja za osobe s invaliditetom.
U programu je u Hrvatskoj do danas sudjelovalo desetak osoba s invaliditetom, a dvoje njih je (osobe s povredom kraljeni?ne modine - paraplegija) steklo me?unarodno priznatu CMAS-ovu dozvolu ronjenja do 20 m, odnosno 40m (Zoran Vlah je tako postao jedan od rijetkih paraplegi?ara u svijetu s takvom dozvolom), koja im prua mogu?nost ravnopravnog ronjenja s roniocima bez invaliditeta u bilo kojem ronila?kom centru u svijetu.
|