|
Petak, 06 Ožujak 2009 18:14 |
 Nacionalna populacijska politika naglašava poduzimanje temeljnih mjera iz podru?ja socijalne, gospodarske, stambene, obrazovne, pravne, financijske, porezne i drugih politika sa ciljem podizanja prirodnog prirasta. Op?ina upa dubrova?ka ima definirana podru?ja aktivnosti i djelovanja kojima doprinosi ovakvom projektu. Stipendiranje je samo jedna od aktivnosti nacionalne populacijske politike kojoj je cilj pomla?ivanje i broj?ani porast stanovništva u Hrvatskoj. Kroz poticaj stipendijama, darovima za novoro?en?ad, jednokratnim nov?anim pomo?ima, sufinanciranjem boravka djece u vrti?u, sufinanciranjem javnog prijevoza te mnogim drugim mjerama i Op?ina upa pridonijela je broj?anom porastu stanovništva, ali i odravanju nataliteta na jednoj optimalnoj, ako ne i višoj razini, jer se u upi dubrova?koj protekle godine rodilo 125-ero djece.
Svako od njih dobilo je dar u visini od 1.000,00 kuna. Za stipendije je izdvojen iznos od 567.500,00 kuna ?ime se nastoji sprije?iti iseljavanje mladih s podru?ja upe, a za jednokratne nov?ane pomo?i iz Prora?una Op?ine upa dubrova?ka izdvojeno je 486.282.00 kuna. Mjere sadrane u Nacionalnoj populacijskoj politici dio su ukupnih nastojanja hrvatskog društva za usmjeravanje kretanja stanovništva u eljenom pravcu, imaju?i na umu da sve ono što ?inimo danas daje u?inak kroz 20 do 30 godina. Ova spoznaja, kao i dosadašnje pojedina?ne aktivnosti u otklanjanju negativnih migracijskih i natalitetnih kretanja, predstavljaju poticaj za osnaivanje ukupnih nastojanja u zaustavljanju uo?enih i vrlo zabrinjavaju?ih demografskih procesa. Katarina Radi? Op?ina upa dubrova?ka
|