U Nedjelju 12. srpnja 2009. brojni su Župljani nakon mnogo godina od zadnjeg mladomisničkog slavlja imali čast prisustvovati proslavi Mlade Mise don Marina Lučića. Svečano Misno slavlje započelo je procesijom iz kuće don Marina u Zagrudi. Procesiju su predvodili barjaci bratstava Župe Mandaljena koje su slijedili ministranti, svećenici, mladomisnik u pratnji majke i don Miljenka Babaića, rodbina, zbor i mnogobrojni vjernici. Mlada Misa održana je u 19 sati na prostoru Spomen obilježja u Mandaljeni. Geslo koje je mladomisnik odabrao glasi: Što imam, a da nisam primio? Prije Misnog slavlja don Marinu i okupljenim vjernicima pozdravnim govorom obratio se don Miljenko Babaić.
Don Miljenko je istaknuo kako je don Marina zamijetio odmah po svom dolasku u Župu, kao dječačića koji je uvijek bio blizu Crkve, a potom i kao dugogodišnjeg ministranta, o kojemu je 2002. godine napisao u župnu kroniku: „Prije Sv. Mise rekao sam šestorici ustrajnih i dobrih ministranata da ću i njih pričestiti na ovoj večeri Gospodnjoj. Bili su ushićeni. Dok smo iza Svete Pričesti sjedili s onima do mene sam se nasmijao. Pitao sam ih da li znaju zašto sam to učinio i rekli su kako vjeruju da znaju. I danas na Veliki Petak došla su dvojica reći mi svoju višemjesečnu odluku da žele u sjemenište, današnji mladomisnik i Hrvoje Katušić.“ – i ne bih govorio istinu ako ne bih rekao da sam danas sretan, rekao je don Miljenko. "Ta ljubav, taj pogled Gospodina nas može promijeniti. Bog poznaje naše slabosti, On nas niti osuđuje, niti se sablažnjava kakvi smo mi to. On nas prihvaća, Bog dopušta nama da budemo ono što jesmo, ali mu je potrebno reći - Ja sam tvoj, ja sam dar tvoje ruke", prepustiti se Gospodinu kao što Abraham krene na put, ne znajući kamo on to ide. Svećenik je onaj koji može slušati. danas svi govore, svi nešto pričaju, a nitko ne sluša, nitko danas više nikoga ne sluša. a svećenik je taj koji mora slušati, kojemu je svaki pojedinac važan. Onaj kojemu se može povjeriti." - rekao je između ostaloga u svojoj propovijedi don Marin Lučić. Don Marinu su čestitali brojni nazočni, a čestitku mu je uputio i Biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić u kojoj između ostalog stoji: "Dragi mladomisniče Marine, dok slaviš svoju Mladu Misu radujem se s tobom i pridružujem se brojnim čestitarima koji se vesele i zahvaljuju Bogu na daru svećeničkog zvanja. Svetim ređenjem u dubrovačkoj prvostolnici na Petrov dan ove godine posvećen si za svećenika Novog Zavjeta kako bi propovijedao Evanđelje, slavio Euharistiju i predvodio narod Božiji. U našem svećeništvu naime, ostvaruje se vječno svećeništvo Isusa Krista. Svećenički poziv ima svoje opravdanje iz vjere i svoj smisao samo po vjeri, a nositelj toga zvanja može biti samo čovjek vjere. Druga zvanja mogu se obavljati dobro i kad vjere nema, budući da je svećenik uključen u Božiji plan i djelo, narod Božji gleda ga i prihvaća upravo očima vjere." Čestitke su uputili i don Mirko Maslać, don Stanko Lasić, don Toma Lučić, don Pero Butigan, koji je Marina i krstio, Župnik Župe u Krilu Jesenice, načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, Marinovi prijatelji i brojni drugi. Misno slavlje završilo je zahvalom Bogu za dar svećeničkog poziva, kao i zahvalom obitelji. Sve prisutne mladomisnik je na kraju počastio tratamentom .
|