|
Srijeda, 08 Listopad 2008 01:00 |
 Poznato je da je područje Župe dubrovačke bogato vrlo kvalitetnom vegetacijom ljekovitog bilja s kojeg pčele donose nektar i pretvaraju ga u med vrhunske kvalitete. Još jedan dokaz o kvaliteti Župskog meda došao je ovih dana iz Osijeka, sa XIII. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, održanog u sklopu manifestacije "Dani meda u Hrvatskoj" na kojem je pčelaru Ivu Vlašiću članu Župske Pčelarske udruge "Rusmarin", dodjeljena "Zlatna žlica" za kvalitetu u kategoriji Cvijetnog meda. Gospar Ivo je svoj med prijavio na Javni natječaj HGK - Županijske komore Osijek i na ocjenjivanje poslao tri staklenke meda. Analiza uzoraka, koji su bili prijavljeni pod šifrom, izvršena je najprije na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, a zatim je u HGK - Županijskoj komori Osijek urađeno organoleptičko ocjenjivanje meda.
 Ovaj uspjeh Iva Vlašića rezultat je dugogodišnjeg rada i uloženog truda u radu s košnicama i pčelama. Nakon katastrofalnog požara u ljeto prošle godine, kada je bilo upitno hoće li se pčele održati na životu, Župski su pčelari udruženi u udrugu "Rusmarin", uz veliku pomoć Općine, održali pčele na životu i uspješno ih doveli do sezone paše. Ovaj uspjeh ostvaren na Državnom natjecanju, novi je poticaj Župskim pčelarima za još kvalitetnji rad na proizvodnji jedinstvenog i prepoznatljivog Župskog meda. Na ovogodišnje ocjenjivanje meda, čiji je organizator HGK - Županijska komora Osijek, Hrvatski pčelarski savez, Savez pčelara Osječko-baranjske županije i Grad Osijek, ove su godine pristigla 142 uzorka 18 vrsta meda s područja cijele Hrvatske. Zlatne žlice je osvojilo 40 uzoraka meda, Srebrene žlice 31 uzorak meda,a Brončana žlice je dodjeljena za 52 uzorka meda. Bez plasmana ostalo je 19 uzorka meda. |