- Mi nismo provalili ovamo niti smo u stanove ušli nelegalno, a da imamo kamo, sigurno ne bismo prolazili ove šokove koje svako malo prolazimo – kae Marija Matana koja je u ponedjeljak trebala biti deloirana iz tzv. personalne zgrade na adresi Tupina 1 u Mlinima u upi dubrova?koj. U toj zgradi tri desetlje?a ive stanari koji su ve?inom djelatnici Hotela Mlini s obiteljima. Mnogi od njih dobili su druge stanove i odselili su još prije Domovinskog rata, a ovih dvanaestak obitelji zahvatila je privatizacija devedesetih u kojoj su Hoteli Mlini postali vlasništvom hotelijera An?elka Leka koji ve? godinama ne ulae u obnovu upskih hotela kojima je vlasnik. - Kao i drugi, štedjeli smo u stambenom fondu, a danas nitko više ne spominje te novce koje su nam odvajali od pla?a – kau stanari. Zgrada Poareva?ke banke na putu prema Postranju bila je kupljena za njih, ali je i nju prisvojio An?elko Leko i stavio je u temeljni kapital poduze?a, tvrde nam.
U šest godina koliko je vodio sporove s tvrtkom u kojoj radi, nijednom nije izgubio na sudu niti su mu zaprijetili deloacijom, isti?e Ante Lemo i njegova supruga Marija. ?im se pojavio An?elko Leko, u manje od mjesec dana 15 parnica je završeno na štetu stanara, isti?u oni i ?ude se kako je 'sud tada sve preko no?i riješio'. Donesena je odluka da moraju iseliti iz «skladišta», kako se u katastru vodi ?estica zemlje na kojoj je personalna zgrada. Zašto objekt, ?ija namjena nije bila razjašnjena, nije izuzet iz privatizacije nego je ušao u temeljni kapital tvrtke, stanarima do danas nije jasno. Kau kako imaju dokaze da je zgrada stare Beterine, koju su Hoteli Mlini kupili sedamdesetih godina, poklonjena Op?ini, što zna?i da su neke nekretnine otu?ive, a neke pak nisu. Zgrada današnje Op?ine tako?er je izdvojena iz tvrtke Hoteli Srebreno, govore stanari, ali njihovo 'skladište' bilo je valjda previše atraktivno da bi bilo izdvojeno. DVA MUŠKARCA S AKTOVKAMA
Iako su 'crno na bijelo' dobili sve priklju?ke na stambeni objekt, zgradi na adresi Tupina 1 sud je 2004. osporio status stambene zgrade. ?etiri godine ranije drugi je sudac utvrdio kako su «ispunjeni svi uvjeti da bi se neki skup prostorija smatrao stanom», te da su stanari time stekli stanarsko pravo, kau nam oni. upanijski sud je 18. listopada 2007. dao posljednju rije? i presudio da 12 obitelji «iseli iz prostora Hotela Mlini». Proces se vodi i na Ustavnom sudu. Zgrada na ovoj vrlo atraktivnoj lokaciji navodno je predvi?ena za rušenje kako bi se na njezinu mjestu izgradio novi hotel s ?etiri zvjezdice.
- Radni?ki savjet je meni s obitelji, kao i drugima, dopustio da se ovamo uselimo prije trideset godina, u velja?i 1979. godine. Mi nemamo kamo – kae Marija Matana koja se nije dala iz stana, a zaštitili su je i ostali stanari koje o?ekuje ista sudbina. Sljede?i ponedjeljak na redu za deloaciju je, naime, njezina susjeda Katija. Na adresi Tupina 1 u ponedjeljak su se u vrijeme za deloaciju pojavila dva muškarca s aktovkama koji se nisu predstavili ve? su ubrzo napustili mjesto doga?aja, kao i radnici dovedeni kako bi iznijeli stvari stanara koji su trebali biti deloirani. Predsjednik uprave Hotela Mlini d.d. i direktor Hotela 'Astarea' Pero Memed odgovorio je da na deloaciju 'nema nikakav komentar jer tu Sud radi svoj posao'.
- U ponedjeljak, nakon pokušaja deloacije g?e Marije Matane telefonski me zvala g?a Lemo, jedna od korisnica prostora na adresi Tupina 1 i s njom sam obavio razgovor. Na pitanje što dalje poduzeti po ovome pitanju odgovor je, prepustiti Sudu da radi svoj posao. – zaklju?io je Memed. Tekst i foto Dube Marjanovi? |