Na jedinoj cesti koja povezuje Grad i aerodrom na ?ilipima, preko kojega u Dubrovnik dolazi ve?i dio gostiju, u sezoni ?e promet biti u kolapsu. Prilazak Cavtatu i odlazak prema Boki kotorskoj bit ?e nemogu?a misija, osim ako netko ne uspostavi trajektnu liniju kako bi zaobišao klizište u Platu. Juni dio kolnika dravne ceste na ulazu u Plat otklizao se, a po?eo je pucati i njegov sjeverni dio. Procjene su da bi u najboljem slu?aju Hrvatskim cestama, kada bi danas po?ele radove, trebala ?etiri mjeseca da saniraju cestu na klizištu. Stoga je jasno da ?e na toj cesti, kojom ljeti na dan pro?e oko 17 000 vozila, biti katastrofa.
– Stanje ceste na ulazu u Plat je sramota za sve nas. Dnevni promet kroz upu je 17 000 vozila, a bojim se da se cesta ne?e mo?i urediti do ljeta. Nije mi uop?e jasno kako ?emo s takvom cestom do?ekati sezonu. Do sada se ta dionica sanirala nekoliko puta, ali sve po modelu za?epi vodu dok majstori ne odu. Nije mi jasno zašto se problem sustavno ne rješava, ve? se, što bi trebalo istraiti, samo lijepe novi slojevi asfalta – kazao je doupan Ivo Karamati? i dodao da je situacija “neprihvatljiva” i “neodriva” te da bi “netko trebao dati odgovore i biti odgovoran” za to. Zabrinut na?elnik Na?elnik upe dubrova?ke Silvio Nardelli kae kako problem s klizištem u Platu postoji od kada je napravljena magistrala te da su uzrok tome podzemne vode i izvori na tom predjelu. No, i Nardelli se ?udi zašto zbog svih tih poznatih problema ta dionica nije kvalitetno riješena. – Znam da postoji projekt jer sam bio na sastanku u Hrvatskim cestama. Projekt sanacije je kompleksan i treba nekoliko mjeseci da se on realizira. Zabrinjavaju?a je pomisao o tome što ?e se, kada po?nu guve s turistima, dogoditi na tome dijelu ceste. Sigurno je da za problem nema nikakav lijek koji bi u petnaest dana sve razriješio. A problem je i u tome što alternative ovoj cesti nema - jedino da se uvede trajekt – kazao je Nardelli. Ina?e, klizište je u Platu, iz neobjašnjivih razloga, zanemareno i minorizirano desetlje?ima, prema mišljenju stru?njaka, vjerojatno ?e se rješavati vijaduktom, koji bi se sagradio iznad toga problemati?nog dijela. Svakako, turiste i voza?e koji ?e putovati prema Konavlima ili iz tog smjera prema Gradu, o?ekuju problemi na cesti. Ve?ernji list , 01.04. 2009.g Goran Cvjetinovi? - Foto: Zvonimir Panda |