Znaju?i da bi jednog dana mogli biti istjerani ako ne riješe svoj status u takozvanoj personalnoj zgradi Hotela Mlini, stanari koji su mahom zaposlenici ovog hotelskog poduze?a još su 1993., nakon rata i povratka u oplja?kane domove, zatraili pravo otkupa tih stambenih prostora. Propaš?u socijalizma, propala je i nada kako ?e se ostvariti projekt njihova poduze?a koje je krajem osamdesetih htjelo izgraditi stanove za svoje ljude. Za dio se pobrinulo dodijelivši im postoje?e stanove, a ostali su „izvisili“ zbog rata '91. Me?u njima su i branitelji, a svim stanarima personalne zgrade njihovo je poduze?e 1993. osporilo pravo na otkup, tvrde?i kako ti stanovi uop?e nisu stambeni prostori. Da bi dokazali suprotno, na lice mjesta stigao je sudski vještak koji je potvrdio kako to jesu stanovi, o ?emu postoje i valjani dokumenti.
Valjani dokument je i 'rješenje o visini naknade za korištenje stana' koje su sedamdesetih godina stanari potpisali s tim istim poduze?em. Iako se po zakonu 'stanarsko pravo stje?e danom useljenja u stan na osnovi pravomo?ne odluke o davanju stana na korištenje', njima se i dalje osporava da ive u stambenom prostoru. Dok je trajao sudski postupak, provedena je privatizacija Hotela Mlini. Tvrtka, kojom je do tada upravljao Hrvatski fond za privatizaciju, prešla je u ve?insko vlasništvo zagreba?ke tvrtke za hotelijerstvo HBI, u suvlasništvu hotelijera An?elka Leka. Iako su i ?elnici Op?ine upa dubrova?ka razgovarali s njim, on je ostao neumoljiv pri stavu da stanari moraju iseliti. A mnogi tu ive više od trideset godina i nemaju kamo. GREŠKA ILI... Zanimljivo je da su se samo mjesec dana nakon privatizacije, kau stanari, nadleni sudovi nakon šest godina neslaganja prvi put sloili i donijeli presudu na njihovu štetu. Moraju seliti iz «skladišta», kako se još uvijek u katastru vodi ?estica zemlje na kojoj je personalna zgrada. Zašto objekt, ?ija namjena nije bila razjašnjena, nije izuzet iz privatizacije nego je ušao u temeljni kapital tvrtke, stanarima do danas nije jasno. Jasno je tek da je rije? o (namjernoj ili nenamjernoj) pogrešci prilikom privatizacije poduze?a, jer ostaje ?injenica da 12 obitelji desetlje?ima ivi u zgradi koja se vodi kao «skladište» te da problem poprima dubiozne razmjere. Stanar Duško Tomovi?, ?ija su dva sina bili branitelji, nedavno je dobio rješenje prema kojemu ?e 18. oujka u 11 sati biti deloiran iz stana na adresi Tupina 1 u Mlinima. On je prvi me?u stanarima – deset obitelji i dvije samice – dobio to rješenje, a i drugi ga o?ekuju. Nakon za njih nepovoljne presude na upanijskom sudu, još o?ekuju presudu Ustavnog. Postupak ih, me?utim, ne spašava rješenja o deloaciji. - Mi se ne damo iz ovih stanova jer smo u pravu – kae Duško Tomovi?. – Imam rješenje o stanarini od 1. sije?nja 1973. i ne mislim iseliti. Stan smo legalno dobili na korištenje. ivim s bolesnim sinom i nezaposlenom suprugom, od svoje mirovine. Nemamo kamo – dodaje. Dube Marjanovi? Dubrova?ki vjesnik , Broj: 3030 - 28.02.2009. |