Ako se stanje na trištu ne popravi, Dubrov?ani uskoro ne?e više nigdje mo?i ponuditi korisni otpad na otkup. Rije? je o bakru, mesingu, aluminiju i drugim vrijednim obojenim metalima kojima je cijena, zbog krize na svjetskom trištu, osjetno pala. Svijet je odavno postao globalno selo, a cijene na svjetskom trištu itekako utje?u i na poslovanje malih tvrtki u Hrvatskoj, pa stoga Mato Šutalo, vlasnik tvrtke “Sakuplja?” koja jedina otkupljuje korisni otpad na podru?ju Dubrovnika, najavljuje da ?e tvrtku morati zatvoriti ne bude li promjena. - Kupio sam aluminij po cijeni od šest kuna, a sad ga ne mogu prodati za više od tri i pol kune po kilogramu. Zna?i, bio bih u gubitku da se sad odlu?im na prodaju, a gdje su još troškovi prijevoza do tvornica, do Zagreba? Pa onda troškovi ?iš?enja metala jer, primjerice, na aluminiju ne smije biti nikakvih dodataka, ina?e mogu dobiti samo kunu za kilogram, govori Mato Šutalo .
- Još ?u odlu?iti što i kako od Nove godine, za dva zaposlena ?ovjeka treba mi minimalno 15 tisu?a kuna mjese?no, a za to mi sad treba sakupiti 15 tona obojenih metala. Na ovom podru?ju to ne mogu u?initi ni u šest mjeseci. Stoga je pitanje što i kako dalje, kae Mato Šutalo i spominje “zlatna vremena”.
- Bakar je bio 25 kuna po kilogramu, sad je 10, nekad sam ga u zlatna vremena pla?ao i po 37 kuna. Bio bih sretan da ga moram pla?ati 100 kuna, jer i ja bih tako daljnjom distribucijom zaradio deset kuna, a ovako... u nevjerici slijee ramenima Mato Šutalo.
Zatvori li Šutalo svoj pogon u Trgovištu u Mlinima, teško da se uskoro moe o?ekivati da ?e netko drugi otvoriti sli?no poduze?e, jer Šutalo kae kako je za to potrebno veliko ulaganje.
- Ja ovo radim još na staru dozvolu, a ako bi netko danas išao otvoriti tvrtku, po novome bi morao sve imati u zatvorenom prostoru, pa ?ak i staro eljezo koje mi više ne uzimamo, pa poarni put, slivnike, odvode, ?uvare, ljude s posebnim ispitima... To ulaganje bilo bi više od pola milijuna dolara dok se ne do?e do dozvole, kazao je Mato Šutalo.
?isto?i se ne isplati Dubrova?ka ?isto?a ne bavi se otkupom obojenih metala. Djelatnici ?isto?e jedino sakupljaju staro eljezo i odlau ga u pogonu u upi dubrova?koj, ali za to gra?ani ne mogu dobiti naknadu. - Premale su to koli?ine otpada koje se na našem podru?ju mogu sakupiti da bi se nama isplatilo baviti otkupom. Osim toga, danas za taj posao treba ispuniti cijeli niz tehni?kih uvjeta, a još je cijeli niz dodatnih problema, kao što je zaštita od kra?e, pa se s obzirom na mogu?nosti male koli?ine za prikupljanje, uistinu ne isplati, rekao je direktor ?isto?e Pero Kaciga. U pogonu ?isto?e tako?er se prikuplja i stari papir, no drava je ve? odavno onemogu?ila otkup starog papira od fizi?kih osoba, što je apsurd jer Hrvatskoj nedostaje starog papira za recikliranje te ga mora uvoziti.
Slobodna Dalmacija 22.11.2008 Davor MLADOŠI? / EPEHA slika; Admir Buljubaši? / CROPIX |