|
Nije to bio sportski ulov. Nisam koristio ni udicu ni bilo kakav drugi alat. Prijatelj i ja na rivi u Kuparima primijetili smo izmrcvarenu ribu, pa sam jednostavno omotao ruku krpom, uhvatio je za krge i izvukao iz mora. Nikad nisam vidio nita sli?no, pa sam odmah pozvao stru?njake iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo da detektiraju o kojoj se vrsti radi. Na prvu su mi znali re?i tek da je rije? o dubinskoj ribi zalutaloj u pli?ak - prisje?a se Miljenko Ljubi?i? Cico najneobi?nijeg primjerka iz ribljeg svijeta s kojim se susreo u dugoj karijeri ribolovca rekreativca. Ribi?-veteran naknadno je doznao da je do Kupara dolutala rijetka riba jedroglavka (Lophotus lacepede) koja ?e uz njegovo doputenje biti preparirana i izloena u dubrova?kom Prirodoslovnom muzeju.
- Jedroglavka obitava u toplijim morima od Amerike do juga Afrike i rijetko zalazi u Sredozemlje. Znanstvenici mi kau da je ovo tek ?etvrti slu?aj u stotinu godina da se pojavila u naem Jadranu. Zadnji put vi?ena je 1930-tih kod otoka Paga - pri?a nam Cico, Spli?anin koji ve? 35 godina ivi u upi dubrova?koj, gdje radi kao ku?ni metar u Zavodu za rehabilitaciju "Josipovac".
Prisje?a se kako je jedroglavka bila teka deset kilograma i duga oko metar i pol. Tanka, plosnata i bez ljuske, imala je male igli?aste zube izba?ene prema vani, peraju s gornje strane tijela i - potpuno ispranjen eludac.
- Najvie me kod nje zbunilo crnilo koje je izbacivala kroz analni otvor, sli?no obrambenom mehanizmu sipe. Isprva sam pomislio da se moda prejela liganja jer se ina?e hrani mekucima i sitnom ribom, no pokazalo se da joj je crnilo ipak sluilo za obranu - ispri?ao nam je Miljenko Ljubi?i? koji ?e dugo pamtiti "ru?no" ulovljenog jadranskog uljeza.
Enigma i za stru?njake
Riba iz Kupara pokazala se zagonetnom i za ljude od struke: - Moram priznati da nisam znao koja je riba u pitanju, pa sam pogledao na internetu. Jedroglavka je naj?e?a u oceanima juno od Ekvatora, a od predatora se brani isputanjem crne teku?ine - kae dr Vladimir Onofri s Instituta za more i priobalje Sveu?ilita u Dubrovniku. Onofri je uginulu Jedroglavku pohranio u hladnjaku prije prepariranja.
Slobodna Dalmacija, 12.10.2011
Gabrijela Bijeli? foto: Nika Duper/DV/Cropix
|