Suvlasnici i ?lanovi Uprave dubrova?ke gra?evinske tvrtke “PGM Ragusa” Jakov Terzi?, Luka Mihaljevi? i Vinko Peji? prenijeli su bez kune naknade upravlja?ka prava PGM-om temeljem 58 posto svog dioni?kog paketa splitskoj tvrtki “Konstruktor”. Ta tvrtka je ve? smijenila dosadašnjeg predsjednika Uprave Marinka Beni?a te za vršitelja dunosti imenovala Gorana Pavi?a, koji na dunost stupa u utorak, 17. kolovoza. Preuzimanje su potvrdili svi suvlasnici, ali nitko nije rekao ni rije? o još nepoznatim uvjetima. - Uvjeti pod kojima su dionice ustupljene još nisu za javnost - isti?e Terzi?, koji je više detalja obe?ao sljede?i tjedan, do kada su na godišnjem odmoru i ?lanovi Uprave “Konstruktora”.
Privatna imovina Luka Mihaljevi? je bio rje?itiji, ali ne i konkretniji.
- To je privatna imovina o kojoj svatko sam odlu?uje. Jedini spas PGM-a je u preuzimanju od jake tvrtke koja ima kapital, znanje, viziju i trišnu poziciju. Moe na?initi ?udo, a ja sam u godinama i nemam što traiti te sam i ja prepustio prava. Sve drugo je “pri?am ti pri?u”. Ve?inskog pojedina?nog dioni?ara Ivana Kralja nismo konzultirali jer nije bilo potrebe, a ni “Konstruktor” to nije traio. Tragikomi?na je ovo situacija: tvrtka-k?i “GP Dubrovnik” je u ste?aju, ali i takav “mrtav” ja?i je od svih gra?evinara juga Hrvatske. PGM ?e se uz “Konstruktorov” poslovni plan vratiti na eljene pozicije - optimisti?no govori Mihaljevi?.
Kralj, najve?i suvlasnik s 30 posto dionica, otvoreno isti?e da su uzrok “pu?a” u PGM-u obra?un s njim i nezadovoljstvo ostalih suvlasnika s Beni?em kao predsjednikom Uprave.
- Povod su im ambicije vodstva tvrtkom koja je ‘broj 1’ u gra?evinarstvu juga Hrvatske. Ali, rezultati poslovanja u zadnje dvije godine ne idu im u prilog. U ste?aju su ve? tvrtke-k?eri “GP Dubrovnik” i “Glavice Opuzen” na koje se preuzimanje ne?e pozitivno odraziti: ste?aji su daleko odmakli, iako ima naznaka da ?e arbitraa presuditi u korist Glavica. Lošem stanju GP- a pridonio je u 2009. Mihaljevi? kao predsjednik Uprave GP-a, kojeg je rasto?io i doveo do ste?aja - kazao je Kralj.
Vjerovnik Jambo
- Ako “Konstruktor” ostane, tek tada PGM nema šanse da preivi! Jer, PGM je ve? uspio izbalansirati odnose s poslovnim bankama i dogovorio prodaju dijela imovine da se banke namire. Sve vjerovnike nemogu?e je kontrolirati, a najve?i vjerovnik Stipe Gabri? Jambo je pristao na sporazum i sad inzistira na povratu 11,250 milijuna eura duga s kamatama.
Nepromišljenom odlukom da “Konstruktoru” prepuste upravlja?ka prava trojica suvlasnika su promijenila sve iz temelja i tvrdim kako PGM nema šansi da preivi, jer ?e do kraja 2010. PGM koji je lani i 2008. stvorio 600 milijuna kuna prihoda s tisu?u zaposlenika doivjeti sudbinu GP- a i Glavica - ustvrdio je na kraju Kralj, tvrde?i da je “Konstruktor” i kod otvaranja ste?aja GP- a “mahao planovima preuzimanja i oporavka, ali ništa nije u?inio za spas tvrtke”.
Nenaplative mjenice Doju?erašnji predsjednik Uprave PGM-a Marinko Beni? na slubenom je putu u Zagrebu i nedostupan je, a iako smo pokušali ?uti stav Vinka Pei?a, njegova ga tajnica nije uspjela prona?i i(li) nagovoriti za izjavu. Tako nismo uspjeli doznati je li to?na Kraljeva tvrdnja kako “i danas u PGM Ragusi ima mjenica splitskog ‘Konstruktora’ koje je PGM kao jamstvo dobio u zadnje dvije godine, ali se naalost nikako ne mogu i naplatiti”. - Pametnom dovoljno! - završio je izjavu za medije ve?inski vlasnik “PGM Raguse” Ivan Kralj. Slobodna Dalmacija, Ahmet KALAJDI? 14.08.2010 |