Ponedjeljak, 21 Rujan 2009 00:23
izlobaOtkri?em glagoljskih natpisa u Konavlima i upi dubrova?koj dobivene su potvrde koje svjedo?e o postojanju glagoljice me?u Hrvatima na ovom podru?ju, a natpis u upi stariji je od Baš?anske plo?e i me?u svim natpisima iz XI. i XII. stolje?a je drugi po veli?ini. Ravnateljica Staroslavenskog instituta u Zagrebu dr. sc. Marica ?un?i? odrala je predavanje „Glagoljski natpisi iz upe dubrova?ke i Konavala" u sklopu otvaranja izlobe „Arheološki nalazi upe dubrova?ke" ovog ponedjeljka u Kneevom dvoru. Ve? više od pola stolje?a Staroslavenski institut bavi se skupljanje kopija svih glagoljskih rukopisa, jer se mnogi originali ?uvaju u Hrvatskoj i diljem svijeta, a polazište je za sva istraivanja crkvenoslavenskog i staroslavenskog jezika znanstvenika iz cijelog svijeta.
Zbog ?ega su nalazi glagoljskih natpisa na podru?ju Konavala i upe dubrova?ke iznimno zna?ajni razgovarali s dr. sc. Maricom ?un?i?.

Najprije se ovdje glagoljalo

- Nalaz je vrlo zna?ajan jer je pisan u 11. stolje?u, a u ovom kraju do sada nije bilo potvrda glagoljaškog pisma kao u Primorju, oko Istre i u drugim dijelovima Hrvatske. Pretpostavljalo se da je ovaj kraj imao glagoljicu, ali nije bilo potvrda. Sada su se s natpisima u Konavlima i upi dubrova?koj dobile potvrde koje svjedo?e o postojanju glagoljice me?u Hrvatima na ovom podru?ju. Sami pergameni nisu potvrde jer su prenosive, ali crijep koji je na?en u upi dubrova?koj i vezan uz lokalitet ili kamen u Konavlima koji je tako?er vezan uz taj lokalitet, oni su sasvim sigurno svjedo?anstvo da se ovdje glagoljalo. Nitko ga nije prenio, ve? je ovdje nastao. To je vrijednost tih natpisa koji su stvarani i klesani u kamenu. treba re?i da je natpis upe dubrova?ke stariji od Baš?anske plo?e i me?u svim natpisima iz XI. i XII. stolje?a je drugi po redu po veli?ini. Ima 104 slova i osam redaka te vrlo lijep i dosta ?itak tekst koji znamo do kraja pro?itati.

Što vam govori sam oblik slova glagoljice na prona?enim natpisima?

- Moja je teorija da je glagoljica najprije bila trokutasta, a ne obla, mada se smatra da je obla najstarija. Našlo se i na konavoskom natpisu da ima mnogo trokuti?a i rije? je o trokutastoj glagoljici na kojoj je pisan. I natpis iz upe dubrova?ke ima trokutastih elemenata, odnosno elemenata prvih oblika glagoljskog pisma. Tako da su oblici vrlo stari i još stariji nego se natpis po jezi?nim osobinama datira.

Kako valorizirati ovaj natpis, ako je stariji i od Baš?anske plo?e i koliko je zna?ajan nastavka istraivanja na ovim podru?jima?

- Povjesni?ari su pretpostavili da se ovdje najprije glagoljalo, ali do sada nije bilo dokaza koji bi bili prona?eni na samom lokalitetu. Sada smo ih našli i znamo za dva natpisa. Prema tome, sasvim sigurno ih još ima. Trebalo bi arheolozima dati prilike da ih prona?u.

Novo ?itanje Konavoskog natpisa

Vaše predavanje donosi i novosti u ?itanju konavoskog natpisa?

- Ve?eras ?u govoriti o novom ?itanju konavoskog natpisa i usporediti staro tuma?enje s ovim koje sam sama dešifrirala. Kad sam po?ela uspore?ivati prijašnja ?itanja, nisam se s njim sloila. Prvi dio konavoskog natpis je pro?itan kao „Isklesah ovo u slavi gospoji". Me?utim, analiziraju?i slovo po slovo zaklju?ila sam da natpis govori „Ja klesah to na slijepo". Autor se hvali kako je laik, a zna pisati. Klerici se dakle normalno mogu smatrati pismenima i onima koji znaju glagoljicu, ali on koji je laik (kojinos), iznimno zna glagoljicu i to tako dobro da je moe na slijepo klesati.

Koje je zna?enje samog natpisa u upi dubrova?koj?

- Postoje dva dijela natpisa. Prvi govori da je Potuga gradio Sv. ?ur?a, zidao crkvu, a njegov sin je bio Petar, dok je Petrov sin ovo pisao - Ivan. Dakle imamo genealogiju i iz generacije u generaciju se pamti tko je što radio. Autoru natpisa je vano da se zna da je to njegov djed Potuga zidao, a da mu je otac Petar, dok je njegovo ime Ivan. U drugom dijelu, Stjepan piše „Sveti Stjepan i Sveta Sofija" zazivaju?i ta dva sveca i potpisuje se „a to je pisao Stjepan". ?esto na glagoljskim natpisima imamo oblike „to pisa", „sve pisa"... Samo potvr?uju da znaju pisati. Po tome se vidi da je ?itanje autenti?no. isto kao i kod konavoskog natpisa, pa to potvr?uje novo ?itanje. Ina?e pisci glagoljskih natpisa obi?no nisu ni davali druge informacije, osim da je to on koji zna pisati i navede ime. U tome je dra, ali i nedostatak, jer mi bismo eljeli znati nešto više, a on govori samo o sebi da je pismen i zna pisati. To je i potvrda samog razdoblja. Zanimljivo je ista?i da konavoski i upski natpis imaju dva dijela i druk?iji rukopis. Iako su slova iz istog razdoblja, razli?ita su. Me?utim, ovo je jedini glagoljski spomenik iz XI. stolje?a da se potpisao i jedan i drugi autor. Imamo Kr?ki natpis, Valonsku plo?u i još nekoliko natpisa iz XI. stolje?a, dok je Baš?anska plo?a iz XII. stolje?a. Me?utim, jako je vano što sad imamo glagoljske natpise u ovim krajevima

Dubrova?ki list ;  Marko GILJA?A - Snimio: Ton?i PLAZIBAT

Libertas - vozni red

Prostorni plan

Web adresar

Institucije - Ustanove

Udruge gra?ana
portski klubovi

Stranice o upi dubrova?koj

NAJ?ITANIJE VIJESTI 50 dana
Google
Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
U-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.